Girişimci Kimdir?

Girişimci Kimdir?

Girişimci Kimdir? – Kendi işinizi kurmak istediniz mi? Bu isteğinizi eyleme geçirdiniz mi? Başarılı veya başarısız mı oldunuz? Başarısız olduğunuz halde tekrar tekrar denemekten vazgeçmediyseniz ve başarıya ulaşmak için her yanlışta biraz daha güçleniyorsanız; siz istikrarlı bir girişimcisiniz.

Girişimcilik için en temel 3 faktör; yetenek, cesaret ve bilgidir. Daha geniş kapsamda girişimcide olması gereken özelliklere bakacak olursak;

  • Kendine güven duymalıdır, aynı zamanda güvenilen biri olmalıdır.
  • Geri adım atabilmeli ve yeniden başlayabilmelidir.
  • Sonuçları değerlendirebilmelidir. Mesleki riskleri üstlenebilmelidir.
  • Yaratıcı ve Cesaretli olmalıdır.
  • Bireysel ve aynı zamanda da toplumsal olmalıdır.
  • İyimser ve fikir sahibi olmalıdır.
  • Başarı için yönlenmiş olmalıdır.
  • Fırsatlardan yararlanabilmelidir.
  • Yeniliklere açık olmalıdır.
  • Kuvvetli bir girişim hissine sahiptirler.
  • Bağımsız çalışmayı arzu ederler.
  • Mali fırsatlardan yararlanmak isterler.
  • Toplumsal amaçlar doğrultusunda yatırım yaparlar.
  • Aile fertlerine istihdam sağlama amacı güderler.
  • Kendi yetenekleri doğrultusunda mücadele vermek isterler.
  • Çabuk ve somut sonuçlar beklemektedirler.

Girişimcinin asıl amacı kazanmaktır, ancak zarar etme riskinin de sahibidir. Girişimci, inişli çıkışlı ekonomik ortamlara ve kriz faktörüne sahip ülkemizde işlerin kötü gittiği anlarda bile yılmadan kriz yönetimi yapmalı ve ayakta kalmayı başarabilmelidir. Kendi işinin patronu olmakla beraber hem iyi bir çalışan, hem iş veren olmak zorundadır. (Her girişimci bir yönetici değildir. “Girişimcilerin yöneticilik kabiliyetine sahip olma ihtimali yok” demek yanlış olacaktır ama yine de bunun geçerli olduğu örnek sayısı çok azdır.) Gerektiğinde operasyonu da yüklenmeli, sorunlar karşısında çözüm odaklı davranabilmelidir.

Girişimcinin hedefleyeceği gelir oranı, kurduğu işin sermaye yapısına bağlıdır. Girişimci işini eyleme geçirmeden önce (fikir aşamasındayken) iyi bir fizibilite ve iş planı yapmalı, sermayesini doğru belirlemeli, öngörüsünü doğru planlamalıdır. Özellikle finans durumu, gelir gider akışını iyi tahmin etmelidir.

Girişimci önce işinin varlığını ve devamlılığını sağlamak zorundadır. İşinin gerekliliklerini yapmak, personeline, hizmet aldığı kuruluşlara, devlete olan ödemelerine önem vermek durumundadır. Kazanç her zaman ikinci plandadır.

Her girişim, işin ölçeğinden bağımsız olarak iş hayatında önemli bir yer tutar. Hangi ölçekte olursa olsun iş kuran girişimci özel ve kamu sektöründe birçok ilişkiye girer. İşin büyüklüğü ne kadar farklı olursa olsun ortada bir kuruluş vardır ve hem özel sektörde hem de kamu sektöründe bir çok ilişkiyi güvenilir tutmalı ve iyi ilişkiler sağlamalıdır. İmaj, itibar, güven duygularının inşası çok zordur ama bir anda kaybetmek çok kolaydır. İlişkilerin boyutu, yaklaşımlar, etik değerler, ahlaki değerler girişimcinin hayatında önemli unsurlardır. Hem yakınındaki şahıslara hem de iş ilişkisinde bulunduğu kuruluşlara karşı bu değerler mutlak surette korunmalıdır.

Girişimci kendi işini kurarken belirli düzeyde bilgi ve deneyim sahibi olmalıdır. Sahip olunan bilgi ve deneyimler işini yürütürken de hızla artar, hata yaptıkça öğrenir ve tecrübelerin değeri güçlenir.

Girişimci için “kendine güven” büyük bir silahtır. Girişimci kendi işini kurarken tüm ön hazırlık ve programlardan öncelikle kendini sorumlu hissetmelidir ve sonrasında da bu sorumluluk bilincini devam ettirmelidir.

Kimlerden hangi alanlarda yararlanacağının planlamasını yapmalıdır. Karşılıklı sağlanacak faydalar nedeniyle iş ilişkisinde olduğu kurum ve kuruluşlar, personel dikkatli seçilmelidir. Girişimci belirlediği iş fikrinin uygulanabilirliğine önce kendisi inanmalı, gerektiğinde diğer kişileri (aile, ortak, finansör vb.) ikna edebilmelidir. İnançlı ve azimli olmalıdır.

Emek, sabır, motivasyon, azim, inanç, güven ve zamanın yanında kendini yaşamını sağlayabilecek ve işle ilgili harcamaları yapabilecek maddi yeterliliğe sahip olmalıdır. Yatırım yapma imkanı varsa bunu doğru zamanda doğru yerde kullanmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

DOĞRUDAN SATIŞ Sektöründe

Birlikte Başaralım

Doğrudan Satış sektöründe ticaretin en özgür şekli olan Ağ Pazarlama (Network Marketing) mesleğine doğru bir noktadan başlamak ve kendi işini kurmak istiyorsan bana ulaşabilirsin.

volkanverdi.com sitesinde herhangi bir gelir iddiası, garantisi veya vaadi yoktur. Bu sitede yer alan ve/veya referans şirketlerin kendisiyle ilgili bilgiler sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı hazırlanmıştır. Sağlıklı yaşam hakkında yazılan makaleler hiçbir şekilde doktorunuzun uygulayacağı teşhis ve tedavinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi görüyorsanız sizinle ilgilenen yetkili sağlık uzmanlarının görüş ve onaylarını istemeyi unutmayınız.

error: Teşekkürler !!!