Network Marketing Piramit Sistem mi? Bir önceki bölümde Saadet Zinciri versiyonunu anlattım. İkisinin arasında ki küçük ayrıntıyı bu yazıyı okuyunca daha iyi anlayacaksınız!
Piramit Sistemler terimi Network Marketing sisteminin işleyişini ve Saadet Zinciri mantığını kullanarak varlıklarını sürdüren şirketler için kullanılır. Bu sistemin ortaya çıkışından itibaren; üye diziliş yapısından dolayı oluşan şekil piramide benzetilmiş ve bu şekil benzerliğinden dolayı sistemin adı Piramit Sistem olarak kalmıştır. Ancak yasal olmayan ve çoğu ülkede yasak olan şey; şekil olarak piramide benzemesi değil, Saadet Zinciri mantığı ve dolandırıcılık sisteminin kendisidir.
Başlıca ortak özellikleri şöyle sıralanabilir;
- Ürün ya da hizmet göstermeliktir, paravan olarak kullanılır.
- Paravan ürün ya da hizmetin satış bedeli, piyasa değerinden çok çok yüksektir.
- Sisteme 2 veya 3 kişi ekleme ile yüksek zenginlik vadeder.
- Belirli bir giriş ücretiyle üye kabul eder.
- Büyük parayı sisteme ilk giren kişiler ve şirket kazanır.
- Daha sonra dahil olanlar hiç bir zaman kazanamazlar.
Bu maddelerden de anlaşılacağı üzere piramit sistemler ürünü göstermelik olarak kullanırlar. Bu bazen web sitesi ya da yazılım, bazen sanal kripto para, bazen bir çiftlik ortaklığı, bazen değerinin çok çok üstünde satılan bir bilgisayar olabilir. Türkiye’de son yıllarda çok fazla piramit sistem şirketi insanları mağdur ederek sonlandı. Ancak bana göre piramit sistem detaylarına uyan bazı şirketler hala var ve bu şirketler haklarında açılan davaları da kazanmış olarak varlığını sürdürüyor. Yine eğitimli ve bilgili olmak en önemli konu.
Network Marketing, Piramit Sistem mi? Hayır Değil! İkisi farklı şeyler. Network Marketing bir sektör ve Piramit Sistem bir işletme yapısı. Detayları bilmek ve araştırmak önemli. Ancak çevremizde ki insanların anladığı Piramit Sistem algısı da çok farklı!
Bir Network Marketing şirketine katıldığınızda bu fırsatı ilk olarak en yakınlarınızla paylaşırsınız. Şirketi, sistemi anlatmaya başladığınızda bir çoğunun verdiği tepki hep aynıdır :
“Biliyorum ben o işleri, böyle sistemi, ürünleri anlatıyorsunuz falan herkes birbirinin altına üye oluyor. En çok parayı hep en üstteki kazanıyor, sen bir şey kazanamazsın. Uğraştığınla kalırsın. Bırak sen bu işleri boş ver. Neyse ben üye olmam sevmiyorum öyle şeyleri ya da sen giderken biz dönüyorduk oğluuumm” :))
İnsanlık olarak yaşadığımız kapitalist düzeninin içinde istinasız her şey bir hiyerarşiye göre işlemektedir. Bizi yöneten devlet sistemlerinden başlayın, hukuk, sağlık sistemleri, hatta çalıştığımız şirketlerin yönetim şekillerine kadar nereye bakarsak bakalım her yerde karşımıza piramit şekiller çıkar.
Özel bir şirketi örnek olarak aldığınızda, şirket sahibi (CEO) piramidin en üstündeki kişidir. Onun altında Genel Müdür, Bölüm Müdürleri, Müdür Yardımcıları, Şefler ve diğer çalışanlar olarak bir organizasyon düşünün. Müdür Yardımcısı bir Genel Müdür’den veya CEO’dan daha çok kazanabilir mi? Tabi ki Hayır! Ünvanı ne olursa olsun tüm bu çalışanların şirket sahibinden daha fazla kazanmasını bekleyemezsiniz. Eğer, şirketlerde hiyerarşi olmasaydı yönetim düzeninde bir kaos olur ve işler yürümezdi.
Ancak Network Marketing klasik şirket yapılarından çok farklıdır. Network Marketing sistemini doğru temsil eden MLM (Multi Level Marketing) yani Çok Katlı Pazarlama yani UniLevel altyapısını kullanan, doğru kazanç planı bulunan bir şirketle çalışırsanız farkı anlayabilirsiniz. Network Marketing’de kimse kimsenin müdürü değildir, danışmanıdır. Üye; arzu ederse ekipten ve liderden ayrı Bağımsız bir Distribütör olarak ve sadece şirketle görüşerek kendi işini büyütebilir. Hatta performansına göre üst liderlerini de kariyer ve gelir anlamında geçebilir.
Hayatımızın her yerinde olan piramit organizasyon şemaları kötü olarak algılanmazken, Network Marketing sektörünün tümüyle kötü algılanması çok büyük bir yanılgı ve bilgi eksikliğidir.