Sağlıklı, Zengin ve Mutlu bir gelecek nasıl mümkün olabilir? Yaşamın her anında yaptığımız seçimler geleceğimizi şekillendiren en önemli noktayı oluşturuyor. Hayatımızın üç dönemi / dönüm noktası var. Bunlardan birincisi gençlik, ikincisi orta yaş ve üçüncüsü olgunluk.
Bu dönemlerin her birinde seçtiğimiz, hedeflediğimiz yolda durmaksızın ilerlemeye, kendimize layık gördüğümüz değerlere ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu bazen hırsla, bazen de azimle yapıyoruz ve zamanla hırs ile azim arasındaki fark gibi birçok konuyu da yaşayarak öğreniyoruz.
Hırs, elde etmeye çalışılan şey için başkalarına zarar verebilmek, azim ise başkalarına zarar vermeyi aklından bile geçirmemektir. Hırs istektir, azim ise gayrettir.
Yıllar geçtikçe daha çok yoruluyor, para kazanmak için sağlığımızı kaybetmeyi göze alıyoruz. Anlık, küçük mutluluklar dışında kendimiz için ön gördüğümüz refahı yakalayamıyoruz. Orta yaş bunalımından çıkıp olgunluk dönemine girdiğimizde görüyoruz ki; hayatımız zenginlik denilen yolun yanından bile geçmemiş.
Bu yolculukta uyumlu bir hayat arkadaşı bulduysak teselli ikramiyesi kazanmış gibi “En büyük zenginliğim ailem” söylemiyle kendimizi avutuyoruz. (varsa) Eşimize, çocuklarımıza da layık gördüğümüz, arzu ettiğimiz hayatı, konforu sağlayamadan bize ayrılan sürenin sonuna geliyoruz.
Sahi! Biz bu dünyaya niçin gelmiştik?
Sağlıklı Yaşam Nedir? sorusu üzerinde biraz daha düşünelim. Sağlıklı yaşam dendiğinde akla ilk önce doğru beslenmek, egzersiz yapmak, hastalıklardan korunmak gibi önleyici tedbirler gelir. Bunların önemi ne kadar büyük olsa da bana göre bu tanımlama yeterli değil.
Bu noktada, sağlıklı yaşamın pozitif sosyal ortamlar içerisinde (mesela her yönüyle tatmin olduğunuz ve takdir edildiğiniz bir iş ortamında) yeşerebileceğini vurgulamak çok daha doğru olacaktır. Nitekim pozitif insanlarla dolu bir atmosferde olmak; sizi direkt olarak, ailenizi de dolaylı olarak olumlu yönde etkileyecektir.
Genel sağlık problemlerinin stres kaynaklı olduğunu düşünürseniz; stressiz bir yaşam inşa ettiğinizde herhangi bir sağlık problemi yaşama şansınız olabildiğince azalacak ya da yaşasanız dahi mücadele gücünüz daha yüksek olacaktır.
Unutmayın! Sağlıklı yaşam; önce hayatınızın akışında, sonrasında ise bedeninizdeki stresi önlemekle başlar!
Peki Zenginlik Nedir? Pek çok insan zenginliğin son model lüks araçlar, evler, bol kazanç ya da buna benzer şeylere sahip olmak olduğunu düşünür. Öyle ki böyle düşünen insanlar; bütün hayatlarını bunları elde etmek için çabaladığı bir süreç içinde geçirmeye başlar. Ancak nihayetinde belli bir yaşa geldiğinde istediği sonuca ulaşamayan insan bir şeyleri eksik ya da yanlış yaptığını fark eder.
İşte o eksik; değişimdir! Zenginlik, çok çalışmakla kazanılabilecek bir statü değildir. Para kazanmak ve bir şeylere sahip olmak bazı insanlar için -kısa süreliğine- mümkün olabilir. Ancak parayı kazanmak kadar, kullanmayı, yönetmeyi ve en önemlisi paylaşmayı da bilmek gerekir.
Değişim, kişisel olarak insanın hayatını geliştiren ve zenginleştiren bir süreçtir. Zenginlik yolunda insanların değişim ve gelişimi sağlayamamalarının ilk ve belki de tek nedeni süreçten keyif almak yerine, direkt sonuca ulaşmak istemeleridir.
En büyük zenginlik; çevrenizde bilgili, okuyan, dinleyen, araştıran ve empati kurabilen insanlar topluluğunun bulunmasıdır. Değişim yolunda; senin kim olacağını çevrendeki ilk 5 kişinin ortalaması belirler!
Zenginlik değişimdir, değişime direnenler gelecekte yok hükmünde olacaklardır!
Artık mutluluk üzerine konuşabiliriz.
Mutluluğun kaynağı olacağı düşünülen para en nihayetinde yalnızca maddi güçten başka bir şey değildir. Elbette belli bir noktaya kadar paranın mutluluk üzerinde etkisi olduğu inkâr edilemez. Çünkü refah seviyesinin düşük olması başka problemleri de beraberinde getirecektir. Ciddi bir yokluk durumunda iyi sağlık hizmetleri alamamak, dengeli ve sağlıklı beslenememek gibi temel sorunlar gündeme gelebilir.
İnsanî düzeyde bir refah noktasına ulaştıktan sonra para ile mutluluğun doğrudan bir bağlantısının olmadığını söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalara göre gelişmiş ülkelerdeki refah seviyesi son derece yüksek genç kesimin, gelişmekte olan ülkelerdeki akranlarına kıyasla çok daha mutsuz oldukları görülmüştür. Bunun nedeni araştırıldığında genellikle; başarılı olma kaygısı, hayatın yalnızca işten ibaret bir hale gelmesi ve geleceğe dair hâkim olan kötümserliğin başlıca nedenler olduğu ortaya çıkmış.
İnsanların gelecek hakkında kendi planlarını yapamaz konumda olması mutlu olmalarının da önüne geçen en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor.
Mutluluk; yazının başında da tanımladığım şekilde sağlıklı yaşam ve zenginlik yolunda çalıştığında gelir. Ailenle ve sevdiğin insanlarla geçirdiğin keyifli kaliteli zamanların çokluğu ile birlikte, hayatın karşına çıkardığı problemlere kısa sürede çözüm üretebilme gücün mutluluk kat sayını artırır.
Empati kurduğunda, kendin için istediğini başkaları için de istediğinde ve insanların problemlerine ortak olduğunda Bonus Mutluluk senindir!
Mutluluk endorfindir! Ne kadar çok endorfin hormonu üretirsen o kadar insan olduğunu hatırlarsın!
Sağlıklı, zengin ve mutlu bir gelecek kesinlikle MÜMKÜNDÜR!
Bu yazıda okuduklarına katılıyor ve refah dolu bir gelecek kurmak istiyorsan aramızdaki yerini al.
Elmaslar Kulübü’nü incele ve bizimle iletişime geç.
Volkan Verdi
24.02.2021