Türkiye’den Saadet Zinciri ve Piramit Sistemi olaylarına örnekleri incelemeniz bundan sonraki süreçte daha dikkatli olmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın ki; Saadet Zinciri ve Piramit Sistemi işleyişi kesinlikle yasal değildir. Network Marketing sektörünü kullanarak oluşturulan bu sistemlere sahip şirketler, dünyanın birçok yerinde farklı isimlerle ortaya çıkmış, belirli bir büyüklüğe ulaştıklarında (Örn. 100.000 Üye) ortadan kaybolmuş ve insanları mağdur etmişlerdir.
Türkiye’den İLK Saadet Zinciri olayı 1990’lı yıllarda varlık göstermiş ve Ponzi oyunu olarak da bilinen bir dolandırıcılık sistemi üzerine kurulu bir gruptur. Bir katılım ücreti karşılığında üyelerine kısa vadede son derece yüksek kâr oranları sunan Titan Saadet Zinciri, katılımcılarına zincire dahil ettikleri her yeni üye için de belirli miktarda prim ödemeleri vadetmiştir. Her yeni üye tarafından ödenen katılım ücreti, bahsedilen kısa vadeli ve yüksek kâr oranlı kazanç olarak daha önceki üyelere ödenerek zincir ayakta tutulmuştur. Zincire katılım ücreti 2400 Alman markıydı.
Organizasyon ilk olarak 1997 yılında, Titan Saadet Zinciri’nin yöneticisi Kenan Şeranoğlu’nun 31. yaş günü dolayısıyla İzmir Hilton Oteli’nde verdiği partinin ardından, “Şeranoğlu’nun medya imajı, gösterişli yaşam tarzı ve aşırı lüks harcamaları” nedeniyle medyada yer almıştır. Üyelerin şikâyeti üzerine açılan davalar ve sürdürülen soruşturmalar sonucunda, çeşitli etkinliklerde toplanan 385,700 Alman Mark’ı Polger Cens adlı şahıs tarafından yurt dışına çıkarılırken İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ele geçirilmiştir.
Dava kararları doğrultusunda Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde düzenlenen “Şahsi hürriyeti bağlayıcı muvakkat cezaların birleştirilmesi halinde tatbik edilecek ceza, hapiste 25 yılı geçemez” hükmü gereğince, Türkiye Direktörü Kenan Şeranoğlu’nun 25 yıl 10 ay hapis, 22 milyar 798 milyon 311 bin 569 lira ağır para, İzmir yetkilisi Ahmet Hakan Baz’ın 25 yıl 10 ay hapis, 22 milyar 234 milyon 626 bin 798 lira ağır para cezasına çarptırılmıştır. Mahkûm edilenler arasında Kenan Şeranoğlu’nun babası Sistem Müdürü Fevzi Barbaros Şeranoğlu, Baz DATA yetkilisi Levent Gülal, Sistem Müdür Yardımcısı Serdar Güldal, Alman uyruklu Rene Emil Herbert Patric ve Alman uyruklu Thorsten Röcker de yer almıştır.
Organizasyon 1998 yılında devlet müdahalesiyle kapatılmıştır. Zincirin kurucularının tamamı, Rahşan affı olarak da bilinen yasadan yararlanarak Şubat 2008’de Eskişehir Cezaevi’nden tahliye olmuştur.
Aşağıda listesini göreceğiniz Saadet Zinciri ve Piramit Yapı oluşumlarının hepsi birbirine benzemektedir. Bu şirketlerin sonları aynı olmuştur ve bu şirketlere inanan insanlar sıkıntılı tecrübeler yaşamıştır. Mağdurlar var gibi görünse de benim fikrim bu oluşumlarda mağdur olmadığıdır. Herkes çalışmadan, emek vermeden kolay para kazanma hayaline inanmak istemiş ve kendi isteğiyle sisteme katılmıştır.
- 1998 – Titan Saadet Zinciri
- 2011 – Flexkom (WeeComi)
- 2012 – Nilfa Kobi A.Ş.
- 2012 – Turcoin Sanal Para
- 2014 – Kairos Planet
- 2014 – Tanker Bank
- 2015 – MMM Rus Titan
- 2015 – Coinspace
- 2016 – Çiftlik Bank
- 2017 – Anadolu Farm
- 2017 – Epitelyum
- 2017 – Detay MaxiNet
- 2017 – SAS Enerji
- 2017 – AVA İşyerim
- 2018 – Solucan Bank
- 2018 – Fons Gıda Tarım ve Hayvancılık
- 2019 – İranlı Saadet Zinciri Çetesi
- 2019 – Kazandıran Paketler
- 2021 – Hik Online
- 2022 – Deterjan Pazarı
Ülkemizde yaşanan bu sorunların büyük bölümü Doğrudan Satış sektöründeki denetim ve kontrol eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Olaylar, şirketlerin içinde yaşanan bir problem, mali kriz ya da şikayet sonucu ortaya çıkmıştır. Bu şirketlerin ortak özellikleri çalışmadan, yatırım yaparak ya da reklam izleyerek yüksek gelir vaad etmeleridir.
Unutmayın! Doğrudan Satış ya da Network Marketing sektörü çevrenizde iş yapabileceğiniz insanlarla birlikte aktif çalışarak kazanabileceğiniz bir ticaret modelidir. Şirketle, ürünlerle, ekibinizle sürekli ilgilenmenizi, insanlarla bir arada iletişim halinde olmanızı gerektirir.
Bu sistemlere katılan kişilerden biriyseniz, Nelson Mandela’nın sözünü her zaman hatırlayın; Hiçbir zaman kaybetmem. Ya kazanırım ya da öğrenirim. – kaybettiğiniz parayı öğrendiğiniz şeyin karşılığı olarak kabul edin! Maddesel hiçbir şey sizin sağlığınızdan daha kıymetli değil, yine kazanırsınız. Daha bilgili, daha olgun ve daha doğru bir şekilde…